Uw woning verbeteren met de Blijverslening

Verbouwen en verbeteren met de Blijverslening

Heeft u plannen om te verbouwen, zodat u nog lang en prettig in uw huis kunt blijven wonen? Of wilt u kleinere verbeteringen doorvoeren waardoor uw huis nog veiliger en comfortabeler wordt? Als u op zoek bent naar financiering voor woningverbeteringen die uw huis levensloopbestendig maken kunt u in steeds meer gemeenten in Nederland een Blijverslening aanvragen. Deze lening is er speciaal voor mensen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen en daar ook in willen investeren.

Waarom de Blijverslening?

De overheid vindt het belangrijk dat we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Om dat mogelijk te maken is het belangrijk dat uw woning geschikt is voor de oude dag. Denk hierbij aan het vernieuwen en verbeteren van de badkamer waarbij u het bad verwijdert en een inloopdouche plaatst. Het verlagen of geheel verwijderen van hoge drempels. Of misschien bent u al een tijd van plan om de slaapkamer naar de begane grond te verplaatsen. Deze woningverbeteringen zijn een investering in veiligheid en wooncomfort. Aan die aanpassingen hangt echter vaak een prijskaartje. Zeker als u wat ouder bent kan het lastig zijn om bij de bank een financiering te krijgen. De Blijverslening kan dan uitkomst bieden. Met de Blijverslening krijgt u een lening tegen gunstige voorwaarden die verstrekt wordt door uw gemeente.

Wat kunt u financieren met de Blijverslening?

Met de Blijverslening kunt u woningverbeteringen financieren die bijdragen aan de levensloopbestendigheid van uw woning. Dat kan het plaatsen van een traplift zijn, het aanbrengen van een verhoogde toiletpot of het creëren van de slaapkamer op de begane grond. Wat er precies te financieren is met de Blijverslening bepaalt uw gemeente. Informeer in uw woonplaats allereerst naar de beschikbaarheid van de Blijverslening. Niet iedere gemeente biedt de Blijverslening op dit moment al aan. In gemeenten waar u wel een Blijverslening kunt aanvragen, gelden specifieke voorwaarden. De Blijverslening kan aangeboden worden als consumptieve lening en als hypothecaire lening. De exacte voorwaarden en het maximale leenbedrag bepaalt de gemeente eveneens zelf. De gemeente schakelt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting in voor de uitvoering. Hoe dat in zijn werk gaat leest u in deze SVn brochure.

Wmo of Blijverslening?

De Blijverslening vervangt de Wmo niet. U heeft wel een keuze. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het aantrekkelijker zijn om te kiezen voor een Blijverslening, waarbij de aflossing over 10 of 20 jaar wordt uitgesmeerd. De Blijverslening kan ook een goede oplossing zijn als u een andere of duurdere oplossing wilt dan de Wmo u biedt. Ook voor mensen die van de gemeente het advies krijgen om te verhuizen, kunnen ervoor kiezen toch hun woning aan te passen via de Blijverslening en te blijven wonen.

Praktische tips en adviezen

Wilt u het comfort en de veiligheid van uw woning verbeteren? Op onze site vindt u veel bruikbare informatie voor de verschillende ruimten in uw huis. Bekijk vooral onze inspiratiepagina, daar vindt u praktisch advies en ziet u welke mogelijkheden er allemaal zijn als u aan de slag gaat met uw huis. Veel van deze tips en adviezen zijn niet kostbaar, maar kunnen de veiligheid en het comfort aanzienlijk verhogen. En natuurlijk is het ook gewoon leuk om ideeën op te doen. Op de onze productpagina ziet u wat er op dit moment zoal te koop is.

Gemeente Dronten

 

Hoe groot is de Blijverslening?
De gemeente Dronten heeft een consumptieve lening voor een bedrag tussen minimaal € 2.500 en maximaal € 10.000. En een hypothecaire lening voor een bedrag tussen € 10.001 - maximaal € 50.000. De lening wordt alleen verstrekt na een positieve krediettoets.

Voor wie is de Blijverslening?
De gemeente Dronten biedt de Blijverslening aan woningeigenaren. De Blijverslening is niet aan leeftijd gebonden en ook kunnen woningaanpassingen voor bijvoorbeeld een inwonend gezinslid, ermee worden gefinancierd.

Welke maatregelen komen in aanmerking voor een Blijverslening?
De gemeente Dronten draagt bij aan maatregelen die bijdragen aan het vergroten van de levensloop- en/of zorgbestendigheid van uw woning en/of het veilig wonen bevorderen. De WMO-gids van de gemeente Dronten brengt advies uit of de aangevraagde maatregelen voldoen aan de voorwaarden die de gemeente stelt.

Hoe vraag ik een Blijverslening aan?
Een aanvraag voor een Blijverslening kan bij de gemeente worden ingediend op een door de gemeente beschikbaar gesteld voorlopig aanvraagformulier. U kunt dit formulier alleen telefonisch opvragen bij de afdeling Gebiedsontwikkeling van de gemeente Dronten (tel. 14 0321)

Gemeente Zwartewaterland

 

Hoe groot is de Blijverslening?
De gemeente Zwartewaterland heeft een consumptieve lening voor een bedrag tussen minimaal € 2.500 en maximaal € 10.000. En een hypothecaire lening voor een bedrag tussen € 10.001 - maximaal € 30.000. De lening wordt alleen verstrekt na een positieve krediettoets.

Voor wie is de Blijverslening?
De gemeente Zwartewaterland biedt de consumptieve lening aan woningeigenaren die bij aanvraag jonger zijn dan 76 jaar. Voor een hypothecaire lening geldt geen leeftijdsgrens. Bij beide leningen moet het verder gaan om een bestaande woning die minimaal één jaar oud is. Tot slot moet de lening worden gebruikt voor het levensloopbestendig maken van de woning.

Meer weten?
Wilt u weten welke maatregelen en producten wel en niet gefinancierd worden? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Zwartewaterland (tel. 14 038) en vragen naar mevrouw A. Herskamp.

 

Blijverslening in uw gemeente?

Wilt u weten of de Blijverslening er al is uw gemeente? U checkt de beschikbaarheid snel en eenvoudig op de site van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Hiernaast vindt u informatie over de Blijverslening in de gemeenten waar Lang zult u wonen actief is.