“We zijn geen opa’s en oma’s achter geraniums”

150 150 admin

Ouderen die achter de geraniums zitten? Dat beeld herkennen ze bij ouderenbond KBO Enter geenszins. “We zijn geen opa’s en oma’s die achter de geraniums zitten. De ouderen van nu voelt zich nog jong. We zien juist dat ouderen van nu drukker zijn dan ooit. Ze werken vaak allebei nog en als ze stoppen met werken passen ze op hun kleinkinderen, of ze kopen die camper en gaan op reis”, vertelt Annie Braam van KBO Enter. Deze vrijdag staat de ouderenbond op de Vitaliteitsmarkt in Enter om nieuwe leden te interesseren voor de KBO. Er is een drempel om aansluiting te zoeken bij een ouderenbond, erkennen ze. “Maar als ze eenmaal geweest zijn, zijn ze om.”

Van bloemschikken tot valpreventie
Onder het motto ‘voor en met elkaar’ organiseren ze als ouderenbond verschillende activiteiten. Van kaarten, bloemschikken tot het maken van Vitaliteitsmarkt Enter 2017 overzichteen gezamenlijke herfstwandeling. Maar er is ook aandacht voor thema’s als valpreventie. Of de toegankelijkheid in Enter. Als de bestrating slecht is of als terrasjes zorgen voor onbegaanbare wegen, dan trekt de KBO aan de bel. Ook veilig en comfortabel wonen is zo’n onderwerp. Al is nog niet iedereen daarmee bezig. “Ik denk dat dat iets is wat gaat spelen als je stopt met werken”, zegt Dorothee Biezemaat. “Wij hebben alles in ons huis laten doen met het oog op de oude dag toen we stopten met werken.”

Als je 75 bent, heb je geen zin meer om te verbouwen
Op de Vitaliteitsmarkt in Enter is ook het echtpaar Bos uit Rijssen aanwezig. Ze zijn begin 70 en voelen zich nog fit en vitaal. Juist om die reden hebben ze in hun splitlevel-woning jaren geleden al de nodige dingen onder handen genomen. Ze hebben het bad laten verwijderen en een inloopdouche laten maken, de keuken is vervangen en de toiletpotten zijn hoger geplaatst. “Als je 75 bent heb je geen zin meer om je huis te verbouwen. Wij hadden gelukkig de financiële middelen om dat te laten doen. Maar als we echt slecht ter been worden ooit, zullen we waarschijnlijk alsnog moeten verhuizen, omdat we een splitlevel-woning hebben. Maar je weet nooit wanneer dat is en ook niet of dat gebeurt.” Er zijn volgens het echtpaar ook mensen van 90 die zich nog uitstekend kunnen redden.

Mevrouw van der Stouw woont al 60 jaar in dezelfde woning
Mevrouw van der Stouw uit Rijssen is zo iemand. Ze is inmiddels 87 en woont in het huis waar ze al sinds 1958 woont. “Ik woon al bijna 60 jaar in Mevrouw van der Stouw paste haar woning aanhet huis waar ik nu woon en ik wil echt niet verhuizen.” Ze heeft onlangs de gladde vloer in haar woning laten vervangen en ook de trap is veiliger gemaakt met anti-slip-materiaal op de treden. De rollator die ze bij zich heeft om langs de kraampjes in Enter te gaan, heeft ze binnenshuis nog niet nodig. “Ik ga nog steeds zelf de trap op. Dat houdt je fit.” Ze kan zich nog prima redden, zegt ze. “Maar ik heb het geluk dat mijn dochter weer bij mij is komen wonen.”

Mensen zeggen: laat mij maar thuis wonen
Mensen willen niet alleen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, ze moeten ook zo lang mogelijk thuis wonen. Het verzorgingstehuis is al lang geen vanzelfsprekendheid meer. De gemeente Wierden speelde met Wijksaam op tijd in op die trend. Wijksaam bestaat uit vijf samenwerkingspartners op het gebied van wonen, welzijn en zorg: De gemeente Wierden, woningcorporatie Reggewoon, welzijnsorganisatie Stichting de Welle en zorgverleners Carintreggeland en Zorgaccent. “We komen vaak bij mensen achter de voordeur”, zegt Anneke Baan van Wijksaam. “We horen mensen zeggen: laat mij maar thuis wonen. Maar vaak maakt de omgeving zich zorgen. Zij zien dat er dingen niet goed gaan. En we zien ook dat mensen dingen soms te lang in stand houden.” Dat geldt ook voor het op tijd aan de slag gaan met veiliger en comfortabeler maken van hun eigen huis. “Dat gebeurt vaak pas als er iets mis gaat.”

Yvonne Vonkeman, Anneke Baan en Marieke Huiskes van WijksaamVan links naar rechts: Yvonne Vonkeman, Anneke Baan en Marieke Huiskes van Wijksaam

Hulp, ondersteuning en vooral korte lijnen
Wijksaam werkt bewust vanuit de wijk, zodat het contact altijd makkelijk en laagdrempelig is. “We horen soms: ik maak me zorgen om de buurvrouw. Dan gaan we daar even kijken”, geeft Marieke Huiskes als voorbeeld. Maar ook als de straatverlichting niet werkt en mensen zich onveilig voelen, kan Wijksaam snel schakelen. “We zijn echt makkelijk te bereiken en echte doeners, dat werkt”, volgens Yvonne Vonkeman.
Voor Wijksaam is er nog genoeg te doen, vinden ze. Eenzaamheid is iets wat ze regelmatig tegenkomen en waar veel aandacht voor is. “En we zijn ook bezig met het opleiden van speciale zorgvrijwilligers om mensen met dementie te ondersteunen.”

Vitaliteitsmarkt Wijksaam Enter 2017Op de Vitaliteitsmarkt is alles te vinden op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Voor jong en oud. 

Hans Engelbertink van Lang zult u wonen op de Vitalteitsmarkt EnterHans Engelbertink, bouwkundig adviseur van Lang zult u wonen demonstreert hoe mensen hun woning veiliger en comfortabeler kunnen maken.

walking footballVitaliteit is belangrijk, volgens burgemeester Robben van de gemeente Wierden. Hij deed op de Vitalteitsmarkt de aftrap voor een potje walking football.

Roselien Slagers wethouder gemeente Wierden bekijkt Tiny house op VitaliteitsmarktWethouder Roselien Slagers van de gemeente Wierden bekijkt de Tiny Tukker, een tiny house.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy