We denken nog te weinig na over onze oude dag

150 150 admin

Nadenken over hoe je zo lang en veilig mogelijk in je eigen huis kunt blijven wonen, ook op je oude dag. Volgens Baukje van Hes, vrijwillig huisadviseur in de gemeente Steenwijkerland is dat al lang geen luxe meer. “Het is écht noodzakelijk geworden. De overheid wil dat we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen en dat we daar ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Maar veel te weinig mensen zijn zich daar nog van bewust”, merkt ze in de praktijk. “Er moet meer aandacht voor komen.”

Aanpassingen hoeven niet altijd ingrijpend te zijn
Samen met twee andere huisadviseurs adviseert Baukje van Hes oudere inwoners van de gemeente Steenwijkerland over de mogelijkheden die er zijn om een huis klaar te maken voor de toekomst. Dat kan een woningaanpassing zijn in de vorm van een verbouwing, maar vaak hoeft het helemaal niet zo ingrijpend te zijn. “We komen bij mensen op huisbezoek en bekijk dan alle ruimten in en om het huis”, legt Baukje van Hes uit. “We kijken hoe we het huis als het ware ‘ouderproof’ kunnen maken. Dat kan door bijvoorbeeld te kijken naar een stukje domotica in de woning. Als mensen moeilijk op kunnen staan, dan kan het heel prettig zijn om je gordijnen op afstand te bedienen”, geeft ze als voorbeeld.

Ouder worden is psychisch een heel proces
Maar ook de drempels in een woning verlagen, anti-sliptegels laten leggen om valgevaar te verminderen en soms zelfs kleine tips die het dagelijks leven veiliger en comfortabeler maken. Zoals losliggende kleedjes en snoeren verwijderen. “We bekijken een woning als mensen daar behoefte aan hebben. Want je moet er wel aan toe zijn”, vindt Baukje van Hes. Met haar ervaring in de Seniorenraad weet ze dat dat belangrijk is. “Ouder worden is psychisch een heel proces. Veel mensen vinden of voelen zich nog niet oud, of vinden dat ze het nog niet nodig hebben om aanpassingen te doen. Soms is het iemand van de thuiszorgorganisatie die bewoners er op wijst, of de kinderen vragen advies voor hun ouders.”

Tijd voor bewustwording over eigen verantwoordelijkheid
Als er behoefte is aan ondersteuning om het huis geschikt te maken voor de oude dag, zijn er vandaag de dag volop mogelijkheden. Alleen weten veel mensen nog niet dat de overheid vaak niet kan en zal bijspringen, volgens Baukje van Hes. “Het wordt echt tijd dat mensen dat gaan beseffen. We hebben een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om onze oude dag.”  

Stimuleringsregeling Lang zult u wonen in Steenwijkerland
Het goede nieuws is dat de gemeente Steenwijkerland dit jaar 80.000 euro beschikbaar heeft gesteld voor inwoners van 60 jaar een ouder die aanpassingen in hun woningen willen doen. Iedere huurder of huizenbezitter kan een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de kosten. Met de stimuleringsregeling Lang zult u wonen zijn de investering voor bijvoorbeeld een traplift, domotica of het vervangen van een bad voor een douche nu een stuk goedkoper.

Wilt u meer informatie over de stimuleringsregeling in Steenwijkerland? Op deze pagina van de gemeente vindt u alle informatie.

Wilt u advies van de huisadviseur? Neem contact op
Bent u geïnteresseerd in advies van de vrijwillige huisadviseurs in Steenwijkerland? Dan kunt u contact opnemen met het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. Telefonisch kan dat via 0521-539888 of per e-mail: info@mantelzorgnetwerksteenwijkerland.nl

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy