Waarom ouderen hun woning nog niet aanpassen

1000 667 admin

Langer zelfstandig thuis wonen gaat samen met aanpassingen in de woning. Maar ouderen beginnen er ondanks de beschikbare subsidies voor hun woning vaak nog niet aan. Hoe dat komt wordt duidelijk in het artikel van Zorgwelzijn.

Leeftijd doet er niet toe
Het vooruitschuiven van het aanpassen van de woning heeft allereerst niets met leeftijd te maken. Iemand van 80 jaar denkt er niet wezenlijk anders over dan iemand van 60. Het gaat er niet om hoe oud of hoe gezond iemand is, maar hoe gezond iemand zich voelt.

Preventie spreekt niet aan
Verder lijken ouderen niet gevoelig voor het argument dat ze preventief hun woning zouden moeten aanpassen om zo (val)risico’s te verminderen. Ze  willen pas geïnformeerd worden over woningaanpassingen als zij problemen met de gezondheid ervaren.  Ze komen pas in actie als het nodig is, blijkt uit onderzoek.

Kosten zijn onbekend
Ouderen die wel plannen hebben, kunnen niet goed overzien wat alle aanpassingen gaan kosten. Duidelijke informatie over wat aanpassingen kosten ontbreekt namelijk. Daarom worden plannen niet snel concreet. Wel blijkt ongeveer 85% van de ouderen die van plan is de woning aan te passen bereid om zelf kosten te maken.

Niet iedere oudere is hetzelfde
Om ouderen op de juiste manier te kunnen aanspreken en te stimuleren hun woning aan te passen is het verstandig om de grote groep ‘ouderen’ op te delen in een aantal groepen. Zo zijn er de levensgenieters, de traditionele senioren, de mantelzorgers/vrijwilligers, de zorgontvangers en de zelf(zorg)uitzoekers. Levensgenieters passen hun woning aan uit comfort en behoud van onafhankelijkheid. Traditionele senioren zijn relatief gevoeliger voor aanpassingen die gerelateerd zijn aan gemak.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy