Waar woont u als u 80 bent?

150 150 admin

Waar woont u als u 80 bent? Met die vraag ging Joke Schonewille van het Samen Doen-team de straat op in Ommen. Want de overheid wil graag dat we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, maar hoe denken mensen daar eigenlijk zelf over? En denken ze daar überhaupt wel over na?

De meeste mensen willen oud worden in hun eigen huis
Dat je niet zomaar terecht kunt in een verpleeg- of verzorgingshuis op je oude dag is de meeste mensen wel duidelijk, volgens Joke Schonewille. Als zogeheten generalist van het Samen Doen-team in Ommen, gaat ze regelmatig met mensen in gesprek die vragen hebben op het gebied van wonen, welzijn of zorg in de gemeente. “We komen op huisbezoek als mensen dat willen en kijken waar we ze mee kunnen ondersteunen. Wat we zien is dat mensen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven wonen, ze weten ook dat dat is wat de politiek graag wil. Maar om dat te kunnen bewerkstelligen is er wel vaak het een en ander nodig. En daar hebben de meeste mensen nog niet over nagedacht.”

Veel mensen kloppen pas aan als er al het nodige aan de hand is
Sinds 2015 is niet de rijksoverheid, maar de gemeente er verantwoordelijk voor dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente biedt daarvoor ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Samen Doen-teams in Ommen en Hardenberg zijn in 2014 gestart om inwoners daarbij te ondersteunen. Volgens Schonewille weten veel inwoners de Samen Doen-teams inmiddels goed te vinden. “Maar als mensen ons benaderen, zien we ook dat er vaak al van alles aan de hand is en dat mensen lang gewacht hebben met het ondernemen van actie. Ik denk vaak: goh, was eerder gekomen, dan had je al van zo veel dingen gemak kunnen hebben.”

Mensen laten zien wat de mogelijkheden zijn
Joke Schonewille Samen Doen Ommen
Als het gaat om langer zelfstandig thuis wonen kan er tegenwoordig namelijk ontzettend veel, weet Joke Schonewille. “Er kan zo veel meer dan mensen vaak weten. Je ziet gelukkig wel dat het door domotica steeds meer in beeld komt. En als mensen de producten zien en ervaren, denken ze vaak: dat zou voor mij ook wel wat kunnen zijn.” Joke Schonewille ziet het als een taak voor de gemeente en de Samen Doen-teams om mensen op de hoogte te brengen van alle mogelijkheden om hun woning levensloopbestendig te maken. “Ik heb veel mensen aangesproken op straat en wat je dan merkt is dat het voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show is. Maar als je graag in je woning wilt blijven wonen ook na je tachtigste, dan is het goed om je alvast te verdiepen in wat er allemaal mogelijk is. Er zijn veel bedrijven en organisaties die mensen daar graag bij helpen en over kunnen informeren.”

Lang zult u wonen-bijeenkomst op 13 november in Ommen
Als onderdeel van de campagne Lang zult u wonen, organiseert de gemeente Ommen op maandagmiddag 13 november de bijeenkomst ‘Lang zult u wonen’. Wat kunt u zelf doen om zo lang mogelijk in uw eigen woning te blijven wonen? Verschillende bedrijven en organisaties geven op 13 november informatie en uitleg over de mogelijkheden. Namens Lang zult u wonen is bouwkundig adviseur Hans Engelbertink aanwezig, hij geeft praktische tips en adviezen voor om de woning niet alleen veiliger maar ook comfortabeler te maken.

De bijeenkomst Lang zult u wonen begint maandagmiddag om 14.30 uur in Zalencentrum de Kern in Ommen. De toegang is gratis.

Woont u in de gemeente Ommen of Hardenberg en heeft u een vraag op het gebied van wonen, welzijn, zorg of inkomen? Dan kunt u daarvoor terecht bij de Samen Doen-teams in Ommen of Hardenberg. In zowel Ommen als Hardenberg kunt u terecht tijdens de speciale inloopuren.

Meer informatie over Samen Doen in Hardenberg

Meer informatie over Samen Doen in Ommen

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy