Thuiszorg maakt ’t verschil bij dementie

150 150 admin

Thuiszorg, dat is steunkousen aantrekken en wegwezen. Dat beeld had mantelzorger Leon Simons, zoon van een dementerende moeder, voorheen en hij geeft het eerlijk toe. Maar inmiddels is Leon er wel achter, dat thuiszorg heel wat meer kan betekenen. Voor dementerenden én hun omgeving.

Vraagbaak en sparring-partner
Leon is nu blij dat zijn ouders thuiszorg hebben. Voor zijn dementerende moeder, maar ook voor zijn vader die net als Leon mantelzorger is. Thuiszorg heeft een boel vragen beantwoord en door de goede informatie ook veel herkenning geboden. Want pas als je weet wat dementie in het brein doet, en hoe dat in het gedrag van je dierbare te herkennen is, kan je als naaste ook begrijpen en leren accepteren wat er aan de hand is. Ook praat Leon met de verzorgende-IG over de mogelijkheden van dagbesteding en over hoe hij en zijn vader met moeder communiceren. ,,Wij staan er toch iets verder vanaf waardoor je er wat objectiever naar kunt kijken’’, zegt Jackelien Bruins.

Help, ik kan dit niet alleen…..

Natuurlijk is het niet makkelijk om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Soms trekt de omgeving van een dementerende aan de bel, bijvoorbeeld de familie of buren die zich zorgen maken. Wijkverpleegkundige Bartine Agteresch snapt best dat ze dan zo’n eerste keer wat argwanend wordt ontvangen. Soms zijn cliënten ook heel reëel: ze voelen dat ze als ze thuis willen blijven wonen, hulp nodig hebben.

Bartine zoekt met de oudere naar manieren om het leven van een dementerende makkelijker te maken. Is de inrichting van het huis misschien te verbeteren? Zou dagbesteding de dagen kunnen verlichten? Maar er zijn ook heel kleine dagelijkse dingen: wat fruit op een bordje klaarmaken zodat iemand geprikkeld wordt iets gezonds te pakken. Of een duidelijke kalender neerleggen, met de activiteiten per dag.

Goed in beeld
Thuiszorg kan ouderen ook letterlijk “in beeld” houden door gebruik te maken van beeldbellen op een tablet. Even een extra contact-momentje op de dag, een praatje en een indruk hoe het met de cliënt gaat. En eindelijk is er ook een voordeel aan de kritiek dat de jeugd steeds maar in schermen zit te staren: even Skypen met opa en oma vinden ze vaak heel erg leuk. En opa en oma natuurlijk ook!

Wilt u de aflevering nog eens rustig terugkijken? Bekijk het dan hier.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy