Zwevend zitten
in een ruimer toilet

Een ‘zwevend’ wandcloset kan precies op de juiste hoogte worden gemonteerd. Dat zit fijn! En uw toilet doet ook nog eens verrassend veel ruimtelijker aan dan met een staande pot. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor ‘zweven’.

Kijk rond in deze ruimte door met uw muis of vinger te slepen.

Bekijk de andere speciaal ingerichte ruimten

Ga naar overzicht

Bezoek een Lang zult u wonen-markt,
blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Agenda

Overzicht

Nieuws

"Wij hoeven hier nooit meer weg"

Jaap en Ellen Derks wonen al 32 jaar in de..

Zes tips voor een veilige en comfortabele badkamer

Uitglijden, struikelen, te heet water, losse badmatjes: de badkamer zit..

Aan de slag met nieuwe bewustwordingsaanpak

Oud worden in onze prachtige provincie Overijssel, wie wil dat..

Overzicht

Zo maakt u het comfortabel in het toilet:

 • Toilet-wandbeugel

  Toilet-wandbeugel

  Vaste of opklapbare wandbeugels geven u het extra steuntje dat nodig is voor het veilig opstaan en gaan zitten op het toilet. Ze steken zo ver naar voren dat u er met uw gewicht op kunt steunen. In opgeklapte stand vergrendelt de beugel automatisch, zodat de beugel ook dan als stevig steunpunt gebruikt kan worden. De beugels zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar. De muur moet wel sterk genoeg zijn voor montage van deze beugels. Een wandje met gipsplaten kan het gewicht niet houden.Als de muur niet stevig genoeg is voor een toiletbeugel, of deze een groot gewicht moet kunnen dragen, dan is een steunpoot een oplossing. In bepaalde gevallen kan ook een vloerstatief uitkomst brengen.

 • Verhoogd toilet

  Verhoogd toilet

  De hoogte van de toiletpot is belangrijk bij het gemakkelijk gaan zitten en kunnen opstaan van het toilet. De positie van de toiletbril moet niet te laag zijn, maar zeker ook niet te hoog. Want, bij een te hoog toilet is het lastiger de bekkenbodemspieren te ontspannen.Een hangende toiletpot kan op elke gewenste hoogte worden gemonteerd en is heel praktisch bij het schoonhouden van de vloer. Er zijn ook allerlei staande WC-potten met een grotere zithoogte: zo is er een 3+, 5+, 6+ en een 10+pot. Voor mensen met een gemiddelde lengte is een 6+ pot doorgaans het beste verhoogde toilet.

 • Spoel-föhninstallatie

  Spoel-föhninstallatie

  Als uw arm- of handfunctie vermindert, is een spoel-föhninstallatie op uw closet een idee. Ideaal, als afvegen met papier een probleem wordt.De spoel-föhninstallatie is een closetzitting met onderdouche, föhn, geurafzuiging en afstandbediening, die eenvoudig aan de wensen van de gebruiker kan worden aangepast. De vele opties en instelmogelijkheden garanderen optimale hygiënische reiniging van het onderlichaam met warm water en warme lucht.Er zijn toiletpotten die uitgerust zijn met zo'n installatie. Ook kan een spoel-föhninstallatie  op het bestaande toilet worden geplaatst.

 • Toiletverhoger

  Toiletverhoger

  Wanneer u moeite heeft met het veilig opstaan en zitten op het toilet kunt u als tijdelijke oplossing het bestaande toilet van een toiletverhoger voorzien. U kunt de toiletverhoger op elke gewone wc plaatsen. Hij is gemakkelijk te bevestigen en te verwijderen. Toiletverhogers zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. De meest comfortabele hoogte voor de WC-bril ligt tussen 46 en 52 cm.Wie langere tijd op het toilet moet zitten, kan baat hebben bij een zachte, verhoogde toiletzitting. Door deze losse zitting wordt de zithoogte met circa 10 cm vergroot. Dit vergemakkelijkt het gaan zitten en opstaan.Is sprake van een meer langdurige situatie, dat is een verhoogd toilet een beter alternatief.

 • Toiletborstel met lange steel

  Toiletborstel met lange steel

  Waarom zou u bukken om de WC te reinigen? Dat is helemaal niet nodig! Kies gewoon voor een WC-borstel met een extra lange steel. Wanneer u de toiletborstelhouder op hoogte laat monteren, hoeft u nog minder te bukken.

 • Wandbeugel

  Wandbeugel

  Veel mensen hebben baat bij extra steun naast het toilet, bij het bad, in de douche of in de hal. Dan is het wellicht een goed idee een wandbeugel te plaatsen. Handgrepen zijn er in allerlei maten, vormen (recht of gebogen), materiaal (metaal, kunststof) en afwerking.Kies een wandbeugel die voldoende ruimte heeft tussen de buis van de beugel en de muur. Ook moet de beugel goed in de hand liggen. Een ronde beugel pakt prettiger vast dan een vierkante of platte.Wandbeugels bieden u twee mogelijkheden: opduwen of optrekken. Wilt u optrekken, dan moet de wandbeugel horizontaal worden bevestigd aan de muur tegenover de toiletpot. Lukt dat niet, dan plaatst u de wandbeugel verticaal op de muur of muren naast de toiletpot.De 'optrek'-steun wordt geplaatst op uw schouderhoogte bij zitten. De wandbeugel moet zo ver van u af staan, dat u moet reiken om op te staan. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat u bij het opstaan achterover valt. Een 'duw'-steun wordt meestal gemonteerd op ellebooghoogte bij zitten.Met een wandsteun heeft u dus het gemak van comfortabel opstaan, u kunt ook extra steun zoeken en u beter optrekken. Vanwege de grote belasting van de steun is het van groot belang dat de wandbeugels goed bevestigd zijn, aan een stevige muur.

 • Eenhendelmengkraan

  Eenhendelmengkraan

  Een hendelmengkraan is gemakkelijker te bedienen dan een draaikraan, zeker als u wat minder kracht in uw handen krijgt. Zo'n kraan met een hoge uitloop heeft u voldoende ruimte voor de potten en pannen. Een keukenkraan met aanraaksensor open en sluit je eenvoudig met de rug van je hand, je pols of onderarm. Hierdoor blijft de kraan altijd schoon en hygiënisch.  De hoeveelheid stromend water en de temperatuur ervan kunnen worden aangepast.Ook op de wastafel in de badkamer is een eenhendelmengkraan aan te bevelen.In de douche is het gebruik ervan juist af te raden, omdat je gemakkelijk tijdens het douchen tegen de hendel kunt duwen. Met te heet water als mogelijk gevolg. Voor douche en bad is een thermosstaatkraan daarom het beste. Bij deze kraan stel je de temperatuur vooraf in op de gewenste temperatuur.

 •  
 • Leuningen op het toilet

  Dus niet aan de muur. Wie de leuningen nodig heeft, klapt ze naar beneden.

 • Grootte van het toilet

  In het toilet moet er bij voorkeur zo’n 90 bij 120 cm vrije ruimte zijn. Voor rolstoelgebruikers moeten de afmetingen van het toilet minimaal 1,65 bij 2,20 meter zijn.

 • Radiator op hoogte

  Dat betekent minder kans op voet- en knieblessures. En meer bewegingsruimte, met name ook voor rolstoelgebruikers.

 • Licht gaat automatisch aan

  Heel handig is toiletverlichting die automatisch aangaat zodra u de deur opent. Zorg in elk geval dat u altijd gemakkelijk bij de lichtknop kunt.

 • Extra toilet op slaapverdieping

  Een uitkomst als het traplopen moeite gaat kosten. U kunt ook overwegen om op de begane grond een slaapkamer in te richten of te laten (aan)bouwen.

 • Deur van buiten te openen

  In geval van nood is het erg belangrijk dat de toiletdeur snel van buiten geopend kan worden.

”Die douche-föhninstallatie mag dan wel luxe zijn ...”

”De zus van Harold kreeg een paar geleden een soort beroerte, waardoor ze heel moeilijk wat met haar handen kan doen. Thuis heeft ze daarom een douche-föhninstallatie in het toilet. Die reinigt met warm water in plaats van met toiletpapier. Omdat Joke hier vaak komt, hebben wij ook voor zo’n installatie gekozen. Luxe? Ja! Maar ook heel hygiënisch.”

Meer ervaringen

"In die 6 folders staan prima tips voor elke ruimte in uw huis"

Lees de folders!

Met veel praktische tips, adviezen en ervaringen van anderen.

Bekijken