Zo mooi
kan een veilige keuken zijn

Een inductiekookplaat is veiliger dan een gaskookplaat, laat zich gemakkelijker schoonmaken en ziet er ook nog fraai uit. Een pakrail langs het aanrecht ziet er luxe uit, maar is voor velen allesbehalve overbodig. Het zijn maar twee voorbeelden die laten zien hoe fraai en veilig prima samengaan.

Kijk rond in deze ruimte door met uw muis of vinger te slepen.

Bekijk de andere speciaal ingerichte ruimten

Ga naar overzicht

Bezoek een Lang zult u wonen-markt,
blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Agenda

Overzicht

Nieuws

Aan de slag met nieuwe bewustwordingsaanpak

Oud worden in onze prachtige provincie Overijssel, wie wil dat..

50.000 euro subsidie voor inzet virtuele assistent Anne bij migrantenouderen in Almelo

Het ministerie van VWS heeft een subsidie van 50.000 euro..

Langer thuis in een duurzaam huis: 5 tips

Uw huis energiezuiniger maken en meteen maatregelen nemen voor uw..

Overzicht

Maak het u comfortabel in de keuken. Bijvoorbeeld zo:

 • Hittemelder

  Hittemelder

  Werkt de rookmelder niet omdat er bijvoorbeeld in huis gerookt wordt? Dan is een hittemelder een goed alternatief. De hittemelder reageert als de temperatuur in de ruimte boven de 57 graden komt.

 • Serveerwagen

  Serveerwagen

  Met een serveerwagen kunt u zonder tillen meer dingen tegelijk van de ene plaats naar de andere rijden, bijvoorbeeld van keuken naar woonkamer. Dit voorkomt dat u met volle handen heen en weer moet lopen. Handig als u bezoek wilt bedienen of de tafel wilt dekken.Er zijn ook serveerwagens die extra steun geven bij het staan of het lopen. Ze zijn een mengvorm van rollator en serveerwagen. De loopbeugel op deze wagen kan op uw ideale hoogte worden ingesteld.

 • Rook- en gasmelder

  Rook- en gasmelder

  Een rook- en gasmelder is in geen enkele ruimte een overbodige luxe. In de keuken kan bij het bakken, braden en koken een brandje ontstaan, vooral als u even uit de keuken wegloopt, bijvoorbeeld omdat er wordt aangebeld. Een rook- en gasmelder slaat dan snel alarm. De rookmelder maakt met een geluid of lichtflits melding van rook. Er zijn rookmelder die werken op batterijen of op het lichtnet. Ook zijn melders verkrijgbaar die draadloos aan uw huisautomatisering zijn te koppelen. Laat uw huis u vertellen wat er in huis gebeurt. Als de rookmelder onderdeel is van uw huisautomatisering kunt u regelen dat u een SMS of E-mail bericht krijgt wanneer uw rookmelder brand detecteert. Ook uw kinderen of kleinkinderen kunnen automatisch een SMS of e-mail bericht krijgen wanneer iets onverwachts in uw huis gebeurt. Bijvoorbeeld van uw rookmelder of de toegang bij de voordeur. Een prettig en veilig gevoel voor iedereen.

 • Verlichting keuken

  Verlichting keuken

  Het koken van een smakelijke maaltijd voor familie of vrienden begint met een helder verlichte keuken, hoe groot of klein die ook is. Als u recepten uitprobeert en precisieklusjes doet, zoals hakken en snijden, hebt u behoefte aan een heldere basisverlichting zonder schaduwen. En na de bereiding geniet u gezellig van de heerlijke maaltijd bij gedimd licht. Naarmate u wat ouder wordt, heeft u meer licht nodig om de dingen goed te kunnen zien. Geen probleem: een extra lamp, spot of TL-verlichting doet wonderen.Hebt u in uw keuken alleen plafondverlichting in het midden van de ruimte? Dan kunnen er hinderlijke schaduwen ontstaan als u bij het aanrecht staat. Vandaar het advies om uw aanrecht en fornuis extra en schaduwvrij te verlichten, bijvoorbeeld met een spotje boven het aanrecht en het fornuis. Hangen er kastjes boven het aanrecht en is er ruimte tussen het plafond? Dan kunt u aan de bovenkant van deze kastjes TL-lampen plaatsen, die het plafond beter verlichten. U kunt ook TL 's onder de keukenkastjes aanbrengen, maar zorg dan wel voor een armatuur (omkapping) die voorkomt dat het licht hinderlijk in uw ogen schijnt. Plaats de verlichting bij voorkeur iets opzij en naar voren ten opzichte van de plek waar u het meest staat.

 • Kraan met sensor

  Kraan met sensor

  Een contactloze mengkraan (met sensor) voor badkamer en keuken maakt het leven elke dag een beetje mooier en comfortabeler. Wanneer u er met uw hand in de buurt komt, stroomt automatisch water – altijd in de juiste hoeveelheid, altijd met een aangename temperatuur.

 • Eenhendelmengkraan

  Eenhendelmengkraan

  Een hendelmengkraan is gemakkelijker te bedienen dan een draaikraan, zeker als u wat minder kracht in uw handen krijgt. Zo'n kraan met een hoge uitloop heeft u voldoende ruimte voor de potten en pannen. Een keukenkraan met aanraaksensor open en sluit je eenvoudig met de rug van je hand, je pols of onderarm. Hierdoor blijft de kraan altijd schoon en hygiënisch.  De hoeveelheid stromend water en de temperatuur ervan kunnen worden aangepast.Ook op de wastafel in de badkamer is een eenhendelmengkraan aan te bevelen.In de douche is het gebruik ervan juist af te raden, omdat je gemakkelijk tijdens het douchen tegen de hendel kunt duwen. Met te heet water als mogelijk gevolg. Voor douche en bad is een thermosstaatkraan daarom het beste. Bij deze kraan stel je de temperatuur vooraf in op de gewenste temperatuur.

 • Inductiekookplaat

  Inductiekookplaat

  Mooi en veilig zijn vlakke inductiekookplaten en keramische kookplaten, die u bovendien veel sneller schoonmaakt. Inductiekoken is de veiligste vorm van koken. Het magnetische veld onder de glasplaat verwarmt direct en uitsluitend het oppervlak onder de pan (deze moet wel een magnetische bodem hebben). De glasplaat wordt uitsluitend warm door de warmte die de pan afgeeft. Bij overkoken wordt er automatisch gestopt. Op de meeste inductiekookplaten zit een veilige kindervergrendeling. Dankzij de directe verwarming van de pan bij inductiekoken, dus zonder warmteverlies, is inductie koken de snelste vorm van koken.Voor mensen die minder goed kunnen zien zijn er inductiekookplaten waarbij het weinig uitmaakt waar de pan wordt geplaatst. De pannen hoeven niet precies in of op de ringen van de kookplaat te worden gezet.Als u op gas kookt, kan een vuurvaste plank het mogelijke hoogteverschil tussen kookplaat en aanrecht 'opvullen'. U hoeft de pannen dan niet meer te tillen, want u kunt ze gemakkelijk van de kookplaat naar het aanrecht schuiven.

 • Keukenlades

  Keukenlades

  Wilt u van een kastplank de achterste pan pakken? Dan zult u eerst alles uit uw keukenkast moeten halen. Dit kan knap lastig zijn. Te veel voorover buigen kan duizeligheid veroorzaken, ook kunt u makkelijk uw evenwicht verliezen.Daarom worden onderkasten steeds vaker uitgevoerd met lades of korven in plaats van planken. In ladekasten heeft u alles onder handbereik. Het is daarbij handig als u de laden over de volle lengte kunnen uittrekken. Vindt u al die ladefrontjes tot een onrustig beeld leiden? Plaats dan geen ‘lage’ en ‘hoge’ lades pal naast elkaar.Een keuken met veel lades betekent niet automatisch een keuken met een oerwoud aan handgrepen. Er bestaan ook greeploze lades, sommige met een elektrisch open- en sluitsysteem.

 • Keukenapparaten op hoogte

  Keukenapparaten op hoogte

  Een goede werkhoogte bij wasmachine, vaatwasser, koelkast en vriezer voorkomt onnodig bukken. Bij aanschaf van een nieuwe keuken kunt u de apparaten direct op hoogte laten inbouwen. In bestaande keukens kunt u de apparaten op een verhoging plaatsen.Een oven plaats u het beste tussen heup- en schouderhoogte. Op deze hoogte pakt u hete schalen het gemakkelijkst beet. Zorg er ook dat er vóór de oven of magnetron voldoende ruimte is, waar u schalen kunt neerzetten. Een combinatie magnetron-oven is handig omdat deze ruimte bespaart.De koelkast direct naast het aanrecht is het meest praktisch. Zo hoeft u spullen niet over een afstand te tillen en te verplaatsen. Let daarbij wel op de draairichting van de deur; deze moet toegankelijk zijn vanaf de plek waar u de spullen pakt en neerlegt. Bij praktisch alle koelkasten kunt u de deur naar wens links of rechtsdraaiend (laten) monteren. Ook bestaan er koelkasten met een recht naar voren openende deur, zoals bij een zogenaamde apothekerskast. Ook de achterin geplaatste spullen zijn bij dit type koelkast zeer makkelijk bereikbaar door het gebruik van uittrekkorven.Als het vullen van een 'voorlader' te veel moeite kost, kunt u overwegen een 'bovenlader' aan te schaffen. Het wasgoed gaat er zoals de naam al zegt, van boven in. 

 • In hoogte verstelbaar keukenblad

  In hoogte verstelbaar keukenblad

  Met een elektrische hoogteverstelling kan het werkblad met kookbron, spoelunit en/of eventuele snijplank altijd op ideale werkhoogte worden gebracht. Bij een hoogte van 75-80 cm kunt u er zittend werken – ook in een rolstoel. Wie wil staan, kan het werkblad op meer dan 100 cm hoogte brengen.

”Ik zit nu veel vaker in de potten en pannen te roeren”

”Toen we nog op gas kookten was Rita helemaal niet zo blij als ik eens ‘meehielp’ met koken. ‘De helft gaat je eroverheen’, kreeg ik dan te horen. Nu we met inductie koken mors ik nog steeds, maar het schoonmaken gaat veel gemakkelijker op die gladde plaat. Lukt mij prima. En zo sta ik nu vaker in de keuken.”

Verder

 •  
 • Minder diepe spoelbak

  Er zijn spoelbakken die maar 12 cm diep zijn; u hoeft dan niet meer zo te reiken naar bijvoorbeeld bestek en schoteltjes. Door de extra ruimte eronder kan iemand met een rolstoel er ook vlotter bij.

 • Langer vers in de koelkast

  Er zijn tegenwoordig koelkasten met zogenaamde vershoudzones of nul-gradenzones. Daarin blijven producten langer houdbaar.

 • Losse onderkasten

  Met of zonder wieltjes om snel ruimte vrij te kunnen maken of op te vullen. Ook handig om onderrijdbare ruimte voor rolstoelgebruikers te scheppen.

 • Laden in plaats van kastjes

  U kunt makkelijker zien wat u wilt pakken en u hoeft minder te reiken. Let erop dat u de laden helemaal kunt uittrekken.

 • Stroeve vloer

  Voorkom dat u uitglijdt. In de keuken hoort een harde vloer die stroef is, óók als de vloer nat is. U heeft keus uit onder andere tegels, parket, linoleum en vinyl.

 • Aanrecht met rail

  Tijdens het koken kunt u er even op steunen. Of u pakt zich eraan vast als u zittend kookt en toch even wilt gaan staan. Handig en ook nog mooi!

"In die 6 folders staan prima tips voor elke ruimte in uw huis"

Lees de folders!

Met veel praktische tips, adviezen en ervaringen van anderen.

Bekijken