Zoekt u bepaalde berichten? Kies dan een trefwoord

Typen, klikken of tikken ... vinden!

Navigatiehulp voor blinde en slechtziende mensen

Met de komst van de smartphone en gebruik van GPS kunnen mensen die lopend onderweg zijn ook gebruikmaken van navigatiesystemen. Speciaal voor blinde en slechtziende mensen zijn ook reeds enkele apps beschikbaar. De site www.kijkophulpmiddelen.com geeft een overzicht met beschrijving van zo’n 15 mogelijkheden op dit gebied.

Naast reguliere systemen van bijvoorbeeld TomTom en Nokia/Navteq komen met name navigatiemiddelen aan de orde die speciaal voor blinde en slechtziende mensen zijn ontwikkeld. Zo verstrekken de Ariadne- en WhereIAm-app, en het BlindSquare-systeem gesproken informatie over de plek waar men zich bevindt en de route naar een punt waar men naartoe wil. Het systeem Kapten Mobility is voorzien van spraakherkenning en kan gesproken opdrachten uitvoeren.

De site zelf is ook op blinden en slechtzienden afgestemd. Lettergrootte en contrast (zwarte letters op witte ondergrond of witte letters op zwarte ondergrond) zijn snel aan te passen en er is een voorleesfunctie. Kortom, een tip voor iedereen die zich wil oriënteren op aangepaste navigatiemogelijkheden.