Veel vragen over langer thuis wonen bij FNV Senioren

600 400 admin

Veel ouderen zijn op zoek naar informatie over mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. De bijeenkomst van FNV Senioren met als thema ‘wonen’ in het Drentse Ruinerwold werd op dinsdagmiddag 27 februari bezocht door 134 ouderen. De organisatie had vooraf gerekend op zo’n 60 aanmeldingen. “We merken aan de hoge opkomst dat het thema enorm leeft”, zei Jan Gelderloos van FNV Senioren Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel.

Meer verantwoordelijkheid bij woningeigenaren en huurders

Maria Walters van Lang zult u wonen was één van de vijf sprekers tijdens de informatiebijeenkomst van FNV Senioren. Ze noemde het een goede zaak dat er zo veel mensen naar de bijeenkomst in Ruinerwold waren gekomen. “Door hier te zijn, zet u een belangrijke stap: u laat zich informeren over de mogelijkheden die er zijn om uw woning geschikt te maken voor de oude dag. Er zijn ontzettend veel producten, diensten en bedrijven die u kunnen helpen, maar u moet het alleen wel even weten.” Maria Walters stipte aan de samenleving is veranderd en dat we steeds meer eigen verantwoordelijkheid dragen voor het tijdig aanpassen van onze woning. Ze raadde aan om zelf op tijd te anticiperen op het ouder worden. “Als het om de veiligheid van onze kinderen of kleinkinderen gaat, vinden we het heel normaal om zelf een traphekje te kopen.”

Veel ouderen ervaren belemmeringen in hun huidige woonomgeving

Veel ouderen gaven in de vragenronde aan dat zij het liefst in het huis willen blijven wonen waar ze nu wonen. “We hebben nu een groot huis en lage kosten. Als we ons huis verkopen en gaan huren, moeten we per maand opeens 1200 euro betalen. We gaan er dan qua woning niet eens op vooruit. Dat willen we niet.” Veel oudere huurders en woningeigenaren ervaringen al wel belemmeringen. Ze geven aan dat hun huis wel erg groot is om zelf nog schoon te houden, de tuin vraagt veel onderhoud en als ze er toch willen blijven wonen moeten er wellicht aanpassingen gedaan worden. “Ik realiseer me dat ik te lang heb gewacht, ik ben nu 85 en ik kan me nu al eigenlijk niet zo goed meer redden in mijn eentje. Ik zou mijn huis moeten verkopen en kleiner moeten gaan wonen. Maar ik blijf het maar uitstellen”, gaf één van de bezoekers aan.

Wie kan er wat voor mij betekenen en wie gaat het betalen?

Veel inwoners vragen zich af wat de gemeente voor hen kan betekenen als het om  aanpassen of verhuizen gaat. Henk Wind, beleidsadviseur van gemeente De Wolden, legde de aanwezigen uit hoe de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) werkt. Als er echt problemen ontstaan, kunnen inwoners aankloppen bij de gemeente. “Na een melding doen we een intakegesprek en leggen we een huisbezoek af. Vooral bij woningaanpassingen is het belangrijk om te zien in wat voor omstandigheden mensen wonen en wat het probleem is.” De gemeente kan een aanvraag na zo’n bezoeke toekennen of afwijzen, legde hij uit. Maar ook als een aanvraag wordt toegewezen, betalen de meeste mensen een gedeelte zelf via de eigen bijdrage. Het CAK bepaalt wat u moet bijbetalen.

Op de website van het CAK leest u meer algemene informatie over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en vindt u ook een handige rekenhulp voor de eigen bijdrage.

Informatie voor huurders

Speciaal voor huurders waren woningcorporatie Actium en de Woonbond aanwezig. Zij voorzagen huurders van advies op het gebied van woningaanpassingen voor huurders. Gezien de grote belangstelling en de vele vragen die er leefden bij aanwezigen gaf FNV Senioren terplekke aan een vervolg te organiseren over het thema wonen.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy