Lang zult u wonen gestart in Groningen

150 150 admin

De gemeente Groningen is op 1 juni van start gegaan met de campagne Lang zult u wonen. De gemeente gaat met informatie en persoonlijk advies huiseigenaren stimuleren hun woning zodanig aan te passen dat ze er langer veilig en comfortabel kunnen blijven wonen. De aanpak is gebaseerd op positieve ervaringen in Overijssel. Ouderen blijven gemiddeld langer zelfstandig wonen. Ze zijn over het algemeen tevreden met hun woning en hun woonomgeving en zouden er meteen voor tekenen om nog vele jaren comfortabel thuis te kunnen blijven wonen. Maar in de praktijk wachten de meeste mensen onnodig lang, soms onverantwoord lang met het ‘levensloopbestendig’ maken van hun huis.

Aanpassingen voor nu en later
Groningen gaat in navolging van gemeenten in Overijssel op 1 juni van start met vijf parttime ‘Lang zult u wonen’-adviseurs. Deze adviseurs staan samen met de experts van Lang zult u wonen klaar om te helpen met praktische tips en ondersteuning bij het aanpassen van de woning. Kleine aanpassingen kunnen al voor veel extra veiligheid en comfort kunnen zorgen, nu en later. Dan gaat het bijvoorbeeld om beugels en steunen in badkamer en toilet, makkelijk te bedienen eenhendelmengkranen, slipvast materiaal op de traptreden, een inloopdouche (in plaats van douchebak), afstandsbediening op zonneschermen of gordijnen. Of, heel simpel, een mandje onder de brievenklep in de voordeur. Wie verder denkt, kan kiezen voor drempelloze overgangen tussen de diverse ruimten, toilet op comforthoogte, traplift of benedenslaapkamer.

Zelfredzaamheid urgenter dan ooit
Maria Walters richtte in 2012 Lang zult u wonen op om woningeigenaren te stimuleren op tijd hun woning aan te passen met het oog op het ouder worden. De bewustwording bij burgers is volgens Walters alleen maar urgenter geworden de laatste jaren. “De overheid wil graag dat we zo lang mogelijk thuis blijven wonen, dat we zelfredzame en anticiperende burgers zijn. We moeten de zorg nu en in de toekomst vaker zelf gaan regelen en betalen. Maar inwoners realiseren zich die nieuwe verantwoordelijkheid nog onvoldoende.” Die conclusie is onlangs ook door de overheid getrokken in het rapport van Tehuis naar thuis, waarin de veranderingen op het gebied van wonen en zorg werden onderzocht. “De impact van die veranderingen op de samenleving is groot, maar we zijn ons daar nog niet van bewust. Het is geweldig om te zien dat steeds meer gemeenten, zoals nu ook Groningen, actief advies en ondersteuning gaan bieden voor woningaanpassingen.”

Op 1 juni gaf de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf het startsein voor de campagne in de hal van het UMCG. Daar was ook de expositie Lang zult u wonen in Groningen te zien.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy