Het juiste moment om te verduurzamen is nu

800 533 mariawalters

Als het gaat over het verduurzamen van onze huizen zijn er twee vragen die wooncoach Frans Botterhuis het vaakst krijgt. Wat kost het en wat levert het op? Botterhuis is wooncoach van Duurzaam Thuis Twente in Haaksbergen en vindt dat we anders moeten gaan denken.  “Niet iedere investering hoeft binnen 3 tot 4 jaar terugverdiend te worden. Op het moment dat je gaat verduurzamen, ga je ook investeren in het milieu én in je eigen comfort en woongenot.” Energiezuiniger wonen hoeft overigens niet altijd wat te kosten voor het iets oplevert. Het begint volgens Botterhuis allemaal met gedrag en inzicht. “Wat je niet verbruikt, hoef je niet te besparen, zo simpel is het.”

Met gedrag is vaak al veel winst te behalen

Als wooncoach bezoekt Botterhuis wekelijks zo’n twee tot drie woningen in zijn woonplaats Haaksbergen. Wat hem opvalt is dat de meeste mensen wel kunnen vertellen wat ze maandelijks betalen voor gas en elektriciteit. “Maar als ik vraag hoeveel energie mensen verbruiken, heeft bijna niemand daar een antwoord op. We hebben dus geen enkel inzicht in ons eigen verbruik.” Daar zal de komende jaren absoluut verandering in komen, verwacht Botterhuis. “Ik heb geen glazen bol, maar het is aannemelijk dat de gasprijzen de komende tien jaar flink zullen stijgen. Het zal pijn gaan doen in onze portemonnee als we niets doen.”

Het juiste moment om te verduurzamen is nu

Veel mensen stellen ondertussen de beslissing om hun huis energiezuiniger te maken uit. De kosten spelen daarbij een rol. Maar ook de vraag of het niet beter is om nog even te wachten. “Waarom zou je wachten? Waarop?” Wat Frans Botterhuis betreft is dit juist een hele gunstige periode om het huis te verduurzamen. “De prijs van zonnepanelen is de afgelopen 15 jaar gehalveerd, terwijl het rendement is toegenomen. En bij de aanschaf van zonnepanelen kun je op dit moment nog de volledige BTW van 21% terugvragen. En we hebben nu ook nog de salderingsregeling, de energie die je wel hebt opgewekt, maar niet zelf gebruikt verkoop je terug aan je elektriciteitsleverancier. En ook de Energiebespaarlening is heel interessant, bij lage leenbedragen is de rente maar 0,7%. Met wat je bespaart door energiezuinige maatregelen, los je die rente makkelijk af.”

75 is niet te oud om nog te investeren, integendeel

Het argument dat investeren in de woning niet meer ‘loont’ omdat iemand al in de 70 is, wuift Frans Botterhuis onmiddellijk weg. “Als je 75 bent, dan wil je toch nog zeker 15 jaar leven? En dan is het prettig dat je geïnvesteerd hebt in je eigen comfort. Mijn huis is compleet voorbereid. Duurzaam en levensloopbestendig. Op de begane grond heb ik een ruimte waar nu mijn biljart staat, als we niet meer naar boven kunnen gaat het biljart eruit en wordt de biljartkamer de slaapkamer op de begane grond.”

Isoleren voor snel rendement

Verduurzamen is vooral een uitdaging voor woningbezitters die in een huis wonen met een bouwjaar voor 2000. “Alle woningen die voor 2000 gebouwd zijn, zijn matig of niet geïsoleerd. Wil je het meeste rendement halen uit een investering, dan moet je je huis laten isoleren. Op isolatie zit gemiddeld een terugverdientijd van zo’n 3 tot 4 jaar”, vertelt Botterhuis.  Daar is dus veel en snel winst te behalen. En goed geïsoleerd huis is ook een voorwaarde om écht te verduurzamen. “Als je gaat voor nul op de meter, compleet gasloos wonen, dan zul je in bestaande woningen fors moeten investeren en een compleet nieuwe schil van isolatie moeten aanbrengen. Een goed geïsoleerd huis is een voorwaarde voor een warmtepomp” Volgens Botterhuis hangt aan nul op de meter in een bestaande woning al gauw een prijskaartje aan van zo’n 25.000 euro. Botterhuis: “In bestaande woningen is compleet verduurzamen vaak niet haalbaar. Maar er zijn ook veel hybride vormen. In de twee koudste maanden gebruik je dan de cv-ketel en de rest van het jaar de warmtepomp. Het is misschien iets minder duurzaam, maar de investering daalt ook direct een stuk.”

Bij grote verbouwingen? Denk aan de toekomst

Wie de komende jaren wil blijven wonen in de huidige woning doet er goed aan bij regulier onderhoud ook te kijken naar mogelijkheden om het huis energiezuiniger te maken. “Ga je de kozijnen vervangen? Kijk dan meteen naar het glas. In veel huizen zit nog enkel glas. Of er is niet tot nauwelijks geïsoleerd in de spouw of het dak. Om een voorbeeld te geven: in de jaren zeventig deden we 4 centimeter isolatiemateriaal in het dak. Nu is dat 22 centimeter.”

Combineer duurzaam met andere woonwensen

Staan er nog grote verbouwingen op stapel, dan is dat volgens de wooncoach zeker hét moment om naar de toekomst te kijken. En die toekomst vraagt in veel gevallen niet alleen om verduurzaming, maar ook om een thuis waar we prettig en veilig kunnen blijven wonen als we ouder worden. “Ik vraag mensen altijd naar hun woonwensen. Wat zijn jullie plannen als jullie ouder zijn? Hebben jullie daar al over nagedacht? Want boven de 65 gaat er wat veranderen, of we dat nu willen of niet. Het geeft rust om te weten dat je kunt blijven wonen op de plek waar je graag wilt blijven wonen.” Op tijd onderzoeken of baden en slapen op de begane grond een optie is, raadt Botterhuis vaak aan. “Als het financieel kan, doe het dan goed. Voldoende ruimte om te wenden en keren voor het geval er ooit een rolstoel of rollator gebruikt moet worden, drempels verwijderen, vloerverwarming. En ga dan meteen aan de schil van je woning werken. Zo sla je twee vliegen in één klap.”

Meer informatie en advies

Wilt u ook informatie en advies van een wooncoach? Als u in Twente woont, kunt u advies krijgen van Duurzaam Thuis Twente. Woont u in een ander gedeelte van Overijssel, kijk dan eens bij het Energieloket in uw gemeente. Zij kunnen u waarschijnlijk verder helpen met uw vragen.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy