Energiezuinig wonen: begin met de schil van je woning

1024 683 mariawalters

Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om energiezuinig wonen. Moeten we aan de zonnepanelen of aan de warmtepomp? Moet het compleet gasloos? En loont het de moeite allemaal wel? Egbert Brouwer, energieadviseur bij DCZ (Duurzaamheidscombinatie Zwolle), begrijpt die vragen als geen ander. Zijn advies: “Begin met de schil van je woning.”

Ieder huis en ieder energieadvies is anders

Egbert Brouwer komt als energieadviseur ieder jaar bij zo’n 400 huishoudens over de vloer. De woningbezitters zijn volgens Brouwer in twee categorieën te verdelen als het gaat om duurzaam en energiezuinig wonen. “De ene categorie weet precies wat hij wil, de andere weet het niet en zegt: vertel het maar, wat moeten we doen?” Het antwoord op die vraag verschilt. “Ieder huis is anders, een energieadvies is daarom altijd maatwerk”, volgens Brouwer.

Zo veel mogelijk rendement

Het ligt er niet alleen aan in wat voor huis je woont. De vraag is ook wat je ambitie is. “Ik heb wel eens iemand gehad die heel stellig zei: we willen zonnepanelen en alles moet gasloos worden. Maar om dat resultaat te behalen in een ouder, bestaand huis moesten er 56 zonnepanelen op het dak komen. Volkomen onrealistisch. In zo’n geval moet je naar andere oplossingen kijken.” Als energieadviseur probeert Brouwer altijd met een zo laag mogelijke investering zo veel mogelijk rendement te behalen.

Begin met spouwmuurisolatie

In bestaande woningen uit de jaren 30, 40, 50 of 60 heeft Brouwer doorgaans veel werk te doen, zegt hij. Maar ook in woningen uit de jaren 70, 80 en zelfs de jaren 90 is energie besparen geen overbodige luxe. “In een huis van begin jaren negentig zit het glas er ook al bijna 30 jaar in. Er is in die tijd veel veranderd en verbeterd.” De gesprekken gaan met die woningeigenaren daarom ook vooral over isolatie. “Een huis zonder spouwisolatie? Ondenkbaar. Een huis met enkel glas? Ondenkbaar. Mijn advies is in dat soort woningen altijd om te beginnen met de schil van de woning. Met spouwmuurisolatie bespaar je al gauw 30% en met het aanbrengen van hoogrendementsglas nog eens 14%.”
Bekijk op de site van DCZ een handig overzicht van besparingen en video’s over de maatregelen.

Op tijd nadenken over later

Naast het isoleren van de spouw of het vervangen van dubbel glas zijn er natuurlijk veel meer maatregelen mogelijk. Maar of dat wenselijk is hangt ook af van de persoonlijke situatie van de bewoner. “Ik raad mensen aan om altijd flink wat jaren vooruit te kijken. Als je wat ouder bent en je wilt straks op de begane grond gaan baden en slapen dan is dakisolatie niet meer zo noodzakelijk. Maar kan het al wel verstandig zijn om de muren en vloeren van bijvoorbeeld een garage of bijgebouw te isoleren omdat dat op termijn een slaapkamer of badkamer op de begane grond wordt.” Zo zijn volgens Egbert Brouwer maatregelen die huis duurzamer en levensloopbestendiger maken goed te combineren.

Comfort als reden voor verduurzamen

Of het allemaal nog wel loont om op latere leeftijd in een duurzaam huis te investeren? Die vraag krijgt hij als energieadviseur ook regelmatig. “Over het algemeen stijgt de waarde van je woning als je investeert in energiezuinige maatregelen.” In oudere huizen moeten we volgens Brouwer ook een verhoging van wooncomfort zeker niet vergeten als reden om het huis te verduurzamen. In een energiezuinig huis is het behaaglijker, er zijn geen tochtgaten meer. “Vaak ben ik in een woning en dan vindt de man des huizes het allemaal niet zo nodig. Maar als ik de voordelen van het comfort opsom is het meestal de vrouw in huis die direct ja knikt en overstag gaat. Je investeert ook in je eigen comfort.”

Meer informatie over DCZ 

DZC is actief in de gemeente Zwartewaterland, Steenwijkerland, Kampen en Zwolle. Inwoners uit die gemeenten kunnen bij DCZ terecht voor persoonlijk advies aan huis. Ook worden er in die gemeenten regelmatig informatiebijeenkomsten gehouden. Voor meer informatie over de dienstverlening van DCZ kunt u terecht op de website van DCZ: https://dczduurzaam.nl/

Woont u niet in één van bovenstaande gemeenten, maar wilt u wel meer weten over de mogelijkheden om uw huis te verduurzamen? Iedere gemeente in de provincie Overijssel heeft een energieloket waar u terecht kunt.

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy