Een zwarte WC-bril, ouderwets?

Nee hoor, een zwarte WC-bril op een witte pot is beter te zien. Ook een lichtknopje met een gekleurde rand is gemakkelijker te vinden. Meer tips voor uw kleinste kamertje vindt u hier.

Kijk rond in deze ruimte door met uw muis of vinger te slepen.

Bekijk de andere speciaal ingerichte ruimten

Ga naar overzicht

Bezoek een Lang zult u wonen-markt,
blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Agenda

Overzicht

Nieuws

Aan de slag met nieuwe bewustwordingsaanpak

Oud worden in onze prachtige provincie Overijssel, wie wil dat..

50.000 euro subsidie voor inzet virtuele assistent Anne bij migrantenouderen in Almelo

Het ministerie van VWS heeft een subsidie van 50.000 euro..

Langer thuis in een duurzaam huis: 5 tips

Uw huis energiezuiniger maken en meteen maatregelen nemen voor uw..

Overzicht

Maak het u gemakkelijker in het toilet. Bijvoorbeeld met:

 • Wandbeugel

  Wandbeugel

  Kies bij (vasculaire) dementie liever niet voor een verhoogd toilet, maar voor wandbeugels om veilig te gaan staan en zitten. De meeste mensen zitten in een slechtere houding op zo’n verhoogde wc. Hierdoor moeten zij harder persen, waardoor de druk in de vaten in het hoofd toeneemt. Dit kan nadelige gevolgen hebben.

 • WC-bril met kleur

  WC-bril met kleur

  Wie verminderd zicht heeft kan gebaat zijn bij een in kleur goed contrasterende WC-bril. Leg bijvoorbeeld een zwarte bril op een witte WC-pot. Zo ziet iemand met dementie beter waar hij of zij moet gaan zitten.

 • Lichtknop met contrastkleur

  Lichtknop met contrastkleur

  Steeds meer moeite met het vinden van de witte schakelaar op de lichte muur? Zorg dan voor kleurcontrast. Dat kan met een contrasterend gekleurde schakelaar of door een gekleurd tape rond de schakelaar te plakken. Een rand gekleurde nagellak werkt ook.

 • Pictogram

  Pictogram

  Heeft u of uw partner moeite om binnenshuis de weg te vinden? Een symbool, foto of speciale markering op de deur maakt de badkamer, wc of slaapkamer herkenbaar.

 • Stille ventilator

  Stille ventilator

  Een geluidsarme ventilator is aan te raden voor mensen met dementie. Deze zorgt het minst gauw voor verwarring. Zit de ventilator op de lichtschakelaar aangesloten, dan kan dat een schrikreactie geven. In dat geval kunt u er beter voor kiezen de ventilator zelf aan te zetten.

Bekijk meer dementievriendelijke producten

Ga naar overzicht

"Wandbeugels maken het opstaan van het toilet een stuk gemakkelijker"

We wilden eerst een extra verhoogd toilet om het staan en zitten op het toilet te vergemakkelijken. Bij vasculaire dementie bleek dat geen verstandige keus. Er zou teveel druk op de vaten in het hoofd kunnen komen, omdat je op een hoog toilet harder moet persen. Nooit aan gedacht, natuurlijk. Vandaar de wandbeugels.

Meer ervaringen

 •  
 • Wandbeugel

  Kies bij (vasculaire) dementie liever niet voor een verhoogd toilet maar voor wandbeugels. De meeste mensen zitten in een slechtere houding op zo’n verhoogde wc. Hierdoor moeten zij harder persen, waardoor de druk in de vaten in hoofd toeneemt. Dit kan nadelige gevolgen hebben.

 • WC-deksel

  Verwijder eventueel de deksel van het toilet. Dit voorkomt gebruik van het toilet met de deksel naar beneden.

 • Luchtverfrissers en potpourri

  Wees voorzichtig met potpourri en luchtverfrissers in de toilet: ze kunnen worden aangezien voor iets eetbaars. Dat geldt ook voor schoonmaakmiddelen en kleine gekleurde zeepjes.

 • Spiegel

  Dek de spiegel af of verwijder deze, als de dementerende zichzelf niet meer herkent in het spiegelbeeld en angstig wordt.

 • WC-mat

  Sommige mensen met dementie zien een donkere of zwarte mat als een gat, waar ze in kunnen vallen. Dit brengt angst en onrust met zich mee. Kies daarom een mat met een lichtere kleur.

 • Symbool op de deur

  Heeft u of uw partner moeite om binnenshuis de weg te vinden? Een symbool, foto of speciale markering op de deur maakt de toilet herkenbaar. U kunt ook de deur open te laten staan of de deur te verwijderen. Zo blijft het toilet zichtbaar, waardoor het gemakkelijker te vinden is.

 • Ventilator

  Een geluidsarme ventilator zorgt minder gauw voor verwarring. Zit een ventilator op de lichtschakelaar aangesloten, dan kan dat een schrikreactie opleveren.

"In de 6 folders staan prima tips voor elke ruimte in uw huis."

Lees ook de folders!

Met veel praktische tips, adviezen en ervaringen van anderen.

Bekijken