Goede nachtrust, voor iedereen van groot belang

Wist u dat de hardheid van het matras belangrijk is voor mensen met dementie? Of dat wapperende gordijnen tot onrust kunnen leiden? Lees verder, om meer te weten te komen over wat u in uw slaapkamer kunt aanpassen.

Kijk rond in deze ruimte door met uw muis of vinger te slepen.

Bekijk de andere speciaal ingerichte ruimten

Ga naar overzicht

Bezoek een Lang zult u wonen-markt,
blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Agenda

Overzicht

Nieuws

Aan de slag met nieuwe bewustwordingsaanpak

Oud worden in onze prachtige provincie Overijssel, wie wil dat..

50.000 euro subsidie voor inzet virtuele assistent Anne bij migrantenouderen in Almelo

Het ministerie van VWS heeft een subsidie van 50.000 euro..

Langer thuis in een duurzaam huis: 5 tips

Uw huis energiezuiniger maken en meteen maatregelen nemen voor uw..

Overzicht

Maak het u gemakkelijker in de slaapkamer. Bijvoorbeeld met:

 • Daglichtwekker

  Daglichtwekker

  Rustig wakker worden met steeds feller wordend licht, kan met een daglichtwekker. De wekker heeft ook een gewoon alarm, maar ook natuurgeluiden die te horen zijn als het tijd is om op te staan.

 • Inlegzool met GPS

  Inlegzool met GPS

  Een inlegzool die via mobiele telefoon of computer op elk moment laat zien waar de drager is. In de inlegzool is onzichtbaar een zender verwerkt die anderhalf tot twee dagen meegaat. Opladen gaat draadloos via een oplegstation: na 2 uur is de rechter-inlegzool, waar de zender in zit, weer klaar voor gebruik. Het is mogelijk om via de bijbehorende portal en app een toegestaan wandelgebied af te bakenen.

 • Muziekkussen

  Muziekkussen

  Het luisteren naar zachte muziek is vaak rustgevend en vergemakkelijkt het in slaap vallen voor mensen met dementie. In het kussen zitten kleine luidsprekers. De muziek is duidelijk hoorbaar voor de gebruiker, maar onhoorbaar voor de omgeving. Het muziekkussen kan worden aangesloten op een stereo-installatie, CD-speler of televisie.

 • Fototelefoon

  Fototelefoon

  Bellen met nummertoetsen kan lastig zijn voor dementerende mensen. Hiervoor is de fototelefoon bedacht. Dit is een telefoon met foto’s op voorgeprogrammeerde toetsen. Met een extra luide telefoonbel en instelbaar hoornvolume. De bellamp laat zien dat u gebeld wordt. Goed te gebruiken bij gehoorapparatuur. Onder een afsluitklep zitten de nummertoetsen, zodat ook iemand kan worden gebeld die niet is voorgeprogrammeerd. Een telefoon naast het bed is handig in geval van nood.

 • Lichtknop met contrastkleur

  Lichtknop met contrastkleur

  Steeds meer moeite met het vinden van de witte schakelaar op de lichte muur? Zorg dan voor kleurcontrast. Dat kan met een contrasterend gekleurde schakelaar of door een gekleurd tape rond de schakelaar te plakken. Een rand gekleurde nagellak werkt ook.

 • Pictogram

  Pictogram

  Heeft u of uw partner moeite om binnenshuis de weg te vinden? Een symbool, foto of speciale markering op de deur maakt de badkamer, wc of slaapkamer herkenbaar.

 • Schuifdeur

  Schuifdeur

  Een schuifdeur is een handige deur. Jammer genoeg zien we ze weinig in onze huizen. Als u een verbouwing overweegt, denkt u er dan eens aan. De schuifdeur neemt weinig ruimte in, omdat hij niet uitzwaait. Ook handig als u wat minder mobiel bent, omdat u niet hoeft te duwen en te trekken en dus ook niet voor- of achteruit hoeft te bewegen. Een goede handgreep is belangrijk.

Bekijk meer dementievriendelijke producten

Ga naar overzicht

"Mijn moeder vergist zich nu minder in haar kledingkeuze"

"Samen met mijn moeder heb ik de kledingkast opnieuw ingedeeld. Zomer- en winterkleding hebben we gescheiden en in verschillende kasten opgeborgen. Verder ligt alle dag- en nachtkleding nu ver van elkaar. Zo voorkomen we 'bijzondere' combinaties."

Meer ervaringen

 •  
 • Wasmand

  Voorkom misverstanden over schone en gedragen kleding door de wasmand op enige afstand van schone kleding te plaatsen.

 • Airco

  Airconditioning en ventilatiesystemen bevorderen in warme nachten de nachtrust; ze moeten wel ’stil’ zijn, geen tocht veroorzaken en geen gordijnen laten bewegen, omdat dit angstgevoelens kan oproepen.

 • Verlichting slaapkamer

  In de slaapkamer wordt een hoge lichtsterkte afgeraden: een plafondlamp is voldoende; een leeslamp/bedlamp moet natuurlijk wel voldoende licht geven.

 • Ventilatie

  Ventileren is belangrijk om voldoende zuurstof in de kamer te hebben. Zorg ervoor dat het raam met behulp van een raamuitzetter niet te ver open kan. Zo kunt u ventileren zonder het gevaar dat iemand met dementie uit het raam valt of via het raam naar buiten gaat.

 • Valgevaar

  Om de kans op het uit bed vallen te verkleinen, kunt u het bed met één zijde tegen de muur plaatsen. Ook zijn er bedhekken te verkrijgen.

 • Matras

  Let erop dat de matras niet te hard of te zacht is. Een te zacht bed kan mensen met dementie het angstige gevoel geven dat zij zweven waardoor ze niet kunnen slapen. Een te hard bed kan te veel prikkels geven, waardoor ontspannen lastig wordt.

 • Verduisteren

  Verduister het slaapkamerraam ’s nachts goed, bij voorkeur met dikke gordijnen. Rolluiken of andere raambedekkingen zijn voor iemand met dementie vaak vreemd.

 • Schuifdeur

  Als de dementie ernstigere vormen aanneemt kost het mensen soms moeite om een schuifdeur te openen. Laat dan de schuifdeur open of plaats een gewone deur terug als dat kan. Een opstaande deur geeft direct herkenning van de ruimte.

 • Kledingsets

  Als aankleden moeite kost kunt u samengestelde kledingsets klaarleggen, in volgorde van aantrekken. Maak eventueel foto’s van combinaties en gebruik die als geheugensteun bij het aankleden.

 • Rookmelder

  Een rookmelder waarschuwt bij rookontwikkeling met een hard alarm. Plaats minimaal op elke verdieping een rookmelder. De meeste rookmelders werken op batterijen. Controleer regelmatig of de rookmelder nog werkt. Vergeet niet om tijdig de batterij te vervangen.

"In de 6 folders staan prima tips voor elke ruimte in uw huis."

Lees ook de folders!

Met veel praktische tips, adviezen en ervaringen van anderen.

Bekijken