Zo veilig kan een gezellige keuken zijn

De keuken is een gezellige plek in huis. Bij dementie is het belangrijk dat het ook een veilige plek is. Een rook- of hittemelder is bijvoorbeeld aan te bevelen. Zo voorkomt u brandgevaar. Er zijn veel meer oplossingen voor uw keuken, kijkt u maar.

Kijk rond in deze ruimte door met uw muis of vinger te slepen.

Bekijk de andere speciaal ingerichte ruimten

Ga naar overzicht

Bezoek een Lang zult u wonen-markt,
blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Agenda

Overzicht

Nieuws

Aan de slag met nieuwe bewustwordingsaanpak

Oud worden in onze prachtige provincie Overijssel, wie wil dat..

50.000 euro subsidie voor inzet virtuele assistent Anne bij migrantenouderen in Almelo

Het ministerie van VWS heeft een subsidie van 50.000 euro..

Langer thuis in een duurzaam huis: 5 tips

Uw huis energiezuiniger maken en meteen maatregelen nemen voor uw..

Overzicht

Maak het u gemakkelijker in de keuken. Bijvoorbeeld met:

 • Memobord met weekindeling

  Memobord met weekindeling

  Vergeet u wel eens wat er op de planning staat? Een memobord met een weekindeling biedt een geheugensteun voor mensen met dementie. Zo krijgen afspraken een plek en maakt u gemakkelijk een planning voor de week. Hang het bord op een goed zichtbare plek.

 • Kinderslot

  Kinderslot

  Berg wasmiddelen, medicijnen en gevaarlijke schoonmaakmiddelen veilig op; deze kunnen worden aangezien voor eet- of drinkbare zaken door mensen met dementie. Overweeg bijvoorbeeld een kinderslot.

 • Gasdetector

  Gasdetector

  Veilig koken op gas? Een gasdetector geeft alarm bij gasgevaar. Het signaal kan tot verwarring leiden of niet gehoord worden door mensen met dementie. Zorg ervoor dat ook de buren, thuiszorgcentrale of familie een signaal krijgt. Bent u bang dat het gas aanstaat terwijl er niet gekookt wordt? Neem dan een vlambeveiliging. Deze zorgt ervoor dat de gastoevoer stopt als er geen vlam (meer) is.

 • Medicijndoos met alarm

  Medicijndoos met alarm

  Er zijn medicijncassettes die u helpen herinneren wanneer u uw medicijnen in moet nemen. Deze geeft een alarm als er één of meerdere pillen moeten worden ingenomen. Met geluid en lichtsignaal.

 • Doorzichtige voorraadbus

  Doorzichtige voorraadbus

  Voor goed overzicht en om de producten gemakkelijker te vinden die u of uw partner zoekt, kunt u doorzichtige bewaardozen of blikken met vensters gebruiken. Ze laten u of uw partner immers zien wat er in zit?

 • Stille afzuigkap

  Stille afzuigkap

  Lawaaierige geluiden kunnen voor onrust zorgen en afleiden. Kies daarom voor 'stille' apparaten die weinig geluid maken, zoals een geluidsarme afzuigkap. Zet de afzuigkap uit tijdens het eten.

Bekijk meer dementievriendelijke producten

Ga naar overzicht

"Alle spullen op een vaste plek"

"Samen met mijn ouders hebben we de keuken flink opgeruimd en alles een vaste plek gegeven. Zo zijn de spullen makkelijker terug te vinden. Ook hebben we doorzichtige voorraadbussen gekocht. Nu is eenvoudig te zien wat waar in zit."

Meer ervaringen

 •  
 • Dementie bestek

  Als zelfstandig eten moeilijker wordt kan rood bestek misschien helpen. Het valt door zijn kleur goed op; belangrijk als het zicht steeds minder wordt.

 • Veilig koken op gas

  Een gasdetector geeft alarm bij gasgevaar. Het signaal kan tot verwarring leiden of niet gehoord worden. Zorg ervoor dat ook de buren, thuiszorgcentrale of familie een signaal krijgt. Bent u bang dat het gas aanstaat terwijl er niet gekookt wordt? Neem dan een vlambeveiliging. Deze zorgt ervoor dat de gastoevoer stopt als er geen vlam (meer) is.

 • Geur van eten

  De geur van eten wekt bij sommige mensen eetlust op. Zet daarom de eettafel vlakbij de keuken. Laat degene met dementie bijvoorbeeld meehelpen bij het bereiden van een maaltijd.

 • Keukentafel

  Drukke prints op placemats, tafelkleden en borden op tafel kunnen onrust veroorzaken. Dit kan afleiden van het eten. Zorg wel voor voldoende kleurcontrast op tafel, zodat bord en bestek goed te zien is.

 • Oven en magnetron

  Gebruik de oven of magnetron niet als bergruimte en schakel deze uit als u ze niet gebruikt. Dit voorkomt brand en kortsluiting.

 • Kookwekker

  Kookt u of uw partner gewoon zelf? De kookwekker helpt herinneren hoe lang u de pannen op het vuur hebt staan.

 • Keukenkastjes

  Doorzichtige kastplanken en kastdeuren tonen in één oogopslag de inhoud van de kastjes: voor een beter overzicht! Verlichting in de kastje maakt opruimen en vinden van spullen gemakkelijker.

 • Hittemelder

  Werkt de rookmelder niet omdat er bijvoorbeeld gerookt wordt? Dan is een hittemelder een goed alternatief. De hittemelder reageert als de temperatuur in de ruimte boven de 57 graden komt.

 • Veiligheidsslot

  Berg gevaarlijke zaken zo op dat ze geen gevaar kunnen opleveren. Denk aan messen, lucifers, aansteker, schoonmaakmiddelen, keukenmachine, mixer, alcohol en medicatie. U kunt deze spullen bij elkaar in één kast zetten en deze afsluiten met een veiligheidsslot.

 • Boodschappenbord

  Gebruik een boodschappenbord als geheugensteuntje voor wat nog gedaan moet worden of voor boodschappen die nog moeten worden gekocht.

"In de 6 folders staan prima tips voor elke ruimte in uw huis."

Lees ook de folders!

Met veel praktische tips, adviezen en ervaringen van anderen.

Bekijken