Een armleuning aan beide zijden van de trap, wel zo veilig!

In de hal is het altijd volop in beweging. Jassen, tassen, de trap, de voordeur en de deur van de WC. Allerlei zaken waaraan u aandacht kunt besteden als u uw woning dementievriendelijke wilt maken. Kijk maar rond!

Kijk rond in deze ruimte door met uw muis of vinger te slepen.

Bekijk de andere speciaal ingerichte ruimten

Ga naar overzicht

Bezoek een Lang zult u wonen-markt,
blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Agenda

Overzicht

Nieuws

Aan de slag met nieuwe bewustwordingsaanpak

Oud worden in onze prachtige provincie Overijssel, wie wil dat..

50.000 euro subsidie voor inzet virtuele assistent Anne bij migrantenouderen in Almelo

Het ministerie van VWS heeft een subsidie van 50.000 euro..

Langer thuis in een duurzaam huis: 5 tips

Uw huis energiezuiniger maken en meteen maatregelen nemen voor uw..

Overzicht

Maak het u gemakkelijker in de hal. 
Bijvoorbeeld met:

 • Lichte deurmat

  Lichte deurmat

  Sommige mensen met dementie zien een donkere of zwarte mat als een gat, waar ze in kunnen vallen. Dit brengt angst en onrust met zich mee. Kies daarom een mat met een lichtere kleur.

 • Antislip contrastkleur

  Antislip contrastkleur

  Reflecterende antislipstrips en strips in contrastkleur maken de traptreden beter zichtbaar en beter begaanbaar voor mensen met dementie. Gebruik felgekleurde tape of reflecterende strips om de eerste en laatste trede goed zichtbaar te maken. Stootborden die contrasteren met de kleur van de treden maken het verschil in diepte en hoogte duidelijker.

 • Draaiknopslot

  Draaiknopslot

  Bent u of uw partner vaak de sleutels kwijt? Of zitten de sleutels aan de binnenkant van de deur, waardoor mensen van buiten niet kunnen binnenkomen? Met een draaiknopslot opent de deur van binnen gemakkelijk zonder sleutel.

 • Sleutelvinder

  Sleutelvinder

  Met één druk op de knop vindt u uw sleutels, portemonnee of tas terug. De zender hangt u op een vaste plek, de ontvanger hangt u aan bijvoorbeeld uw sleutels. U drukt op de knop van de zender en de ontvanger piept en geeft een lichtsignaal. Volg de piep en gevonden!

 • Digitale deurspion

  Digitale deurspion

  Kunt u binnen niet goed zien wie er buiten voor de deur staat? Bij een dichte deur is een digitale deurspion of spiekoog handig. Zelfs bij weinig licht ziet u op het scherm wie er voor uw deur staat. Daarna kunt u beslissen of u de deur opent. Denk ook aan goede buitenverlichting: fijn als u zelf thuis komt, maar ook voor uw bezoek.

Bekijk meer dementievriendelijke producten

Ga naar overzicht

"Met het gordijn voor de deur verlaat mijn man minder vaak ongemerkt het huis"

"De laatste tijd ging mijn man wel eens aan de wandel, terwijl hij dat eigenlijk steeds minder goed alleen kan. We hebben nu een gordijn voor de voordeur gehangen. Nu valt de voordeur minder op en gaat hij er minder zomaar alleen op uit."

Meer ervaringen

 •  
 • Snel en gemakkelijk de woning verlaten

  Voorkom dat er in de hal en de trap losse spullen liggen, waarover u kunt struikelen en vallen. Plaats de kapstok, schoenenrek en paraplubak allemaal aan één zijde van de gang.

 • Verlichting hal

  Voldoende licht is belangrijk om goed te zien en vallen te voorkomen. Zorg voor verlichting aan liefst beide zijden van de trap, waardoor minder angstwekkende schaduwen ontstaan.

 • Alles-uit-knop

  Met een alles-uit-knop kunt u bij het verlaten van de woning alle elektrische apparaten die daarop aangesloten zijn, in één keer uitzetten. De alles-uit-knop kan ook gekoppeld worden aan het voordeurslot, zodat alles vanzelf uitgaat als de deur op slot gedraaid wordt.

 • Geen portretfoto’s en posters langs de trap

  Hang geen grote portretfoto’s in de trapopgang. Ze geven soms het ongemakkelijke gevoel dat er iemand meekijkt en nodigen uit om te blijven staan en te gaan kijken.

 • Traphek

  Bang voor een vallen op de trap? Een traphek kan voorkomen dat iemand onbegeleid de trap neemt. Zo’n hek moet wel zo hoog zijn, dat iemand er niet overheen kan klimmen.

 • Herkennen slot en sleutel

  Welke sleutel past op welk slot? Bij vergeetachtigheid is het handig om de sleutel en bijbehorend slot te voorzien van eenzelfde kleur. Bijvoorbeeld door er eenzelfde kleur tape op sleutel en bijbehorende slot te plakken.

 • Kapstok uit het zicht

  Jassen die in het zicht in de gang hangen en schoenen die in de gang staan, kunnen uitnodigen om naar buiten te gaan. Berg ze zo nodig uit zicht op.

 • Gordijn voor de deur

  Een buitendeur nodigt uit om naar buiten te gaan. Soms leidt dat tot gevaarlijke situaties en wilt u dat voorkomen. Een gordijn voor de buitendeur ontneemt het zicht op de deur en zo de drang om aan de wandel te gaan.

"In de 6 folders staan prima tips voor elke ruimte in uw huis."

Lees ook de folders!

Met veel praktische tips, adviezen en ervaringen van anderen.

Bekijken