De boodschap van professor Scherder: Kom uit je stoel!

319 202 admin

Dementie is niet te voorkomen, maar we kunnen wel de riscofactoren verminderen. Het advies van professor Erik Scherder is om zo veel mogelijk te bewegen, liefst 25 tot 30 minuten achter elkaar. “We zien wat niet bewegen betekent en dat wil je écht niet. Mijn advies is daarom: kom uit je stoel. Liefst 25 tot 30 minuten achter elkaar.” En als dat niet lukt, is dat volgens de professor beslist geen reden om dan maar helemaal niets te doen. Integendeel. Alle beetjes helpen. Zelf je appel schillen, heen en weer lopen naar de keuken, zelf koken. “Elke vorm van bewegen is meegenomen.”

Lopen of tuinieren: het maakt niet uit
Lukt het wel om nog een half uurtje te bewegen, dan is het belangrijk om de activiteit ook een half uur aaneengesloten te doen, volgens Scherder. “Je systeem, dus de chemische huishouding in je hersenen, heeft tijd nodig om goed op gang te komen en als het eenmaal op gang is werkt het pas goed.” Welke beweging of activiteit u kiest is eigenlijk niet zo belangrijk, zolang er maar sprake is van inspanning of uitdaging. Loopt u nog? Dan is lopen prima, volgens de professor. Tuiniert u liever? Ook tuinieren vraagt de nodige inspanning. “Doe vooral iets wat u leuk vindt en wat dichtbij is”, adviseert professor Scherder.

Verminder risicofactoren, zoals hart- en vaatziekten
Bewegen vermindert risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en suikerziekte (type 2). “Als er nog geen dementie is, maar ook als er dementie is, blijft het belangrijk om deze risicofactoren zo klein mogelijk te houden.” Zelfs als u slecht ter been bent, raadt de professor aan om u in te spannen. “Als u zich inspant gaat uw hart harder kloppen, het hart zorgt weer voor een betere doorbloeding van de hersenen en daar zit dan ook precies dat effect. Ook als u denkt: ik beweeg niet meer zo goed, het zal wel niet voor mij gelden, nee, ook dan zou het geweldig zijn als u die beweging erin kan krijgen.”

Wilt u de uitleg van professor Erik Scherder nog eens rustig terugkijken? Bekijk het interview met professor Scherder van   Lang zult u wonen.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy